Nieuwe bestemming verwelkomen

Flow in Home onderzoekt mogelijkheden tot samenwerking met landgoed Sancta Maria in Noordwijkerhout. Er zijn plannen voor een herbestemming van het gebied: woningontwikkeling met behoud van een aantal gebouwen.

Een kleine honderd jaar geleden was het landgoed nog een ongerept natuurgebied aan de rand van de duinen. In 1914 begon de congregatie Broeders van Liefde de opvang en behandeling van psychiatrische patiënten in Noordwijkerhout. In de bloeitijd van het ‘gesticht’ verbleven er honderden patiënten.

De psychiatrische instelling is sinds 2005 niet meer in gebruik. De paviljoens zijn afgebroken, tuin en cascade ten prooi aan verval. Hoofdgebouw en kapel zijn weliswaar tot rijksmonument verheven, maar staan door leegstand onder zware druk van inbrekers. Na grondig onderzoek is duidelijk dat de rijke landschappelijke waarden, het hoofdgebouw met de kapel en vijf historische paviljoens voor de toekomst behouden blijven. Het terrein ontwikkelt zich in de komende jaren tot een woongebied voor maximaal 664 woningen, waarvan 30 procent sociale woningen. De woningen komen te staan in een groene omgeving, waar de historie van het gebied nog herkenbaar aanwezig is.

Het energetisch perspectief
Gebouwen en gebieden zoals Sancta Maria – met een bijzondere en indringende historische achtergrond – kunnen onrustige energie bij zich dragen, die voelbaar kan zijn bij toekomstige bewoners en in de omgeving. Onverwerkte energie kan zijn van de – vaak hoogbegaafde en creatieve – voormalige bewoners, die in de vorige eeuw weinig tot geen erkenning kregen voor hun inbreng en bijdrage in de maatschappij. Gelukkig zijn de tijden veranderd en kunnen we juist nu hen de herkenning en erkenning geven die ze nooit gehad hebben. Met respect kunnen we hen horen en vragen te helpen bij het creëren van een nieuwe toekomst: een liefdevol thuis voor een ieder in de nieuwe bestemming.

Flow in Home

Flow in Home
Raalterweg 24A
8131 SC WIJHE

KvK 34357575
NL51 TRIO 0197 9363 50 tnv Flow-Ing

5/5

Deel Flow in Home:

Flow in Home

Flow in Home
Raalterweg 24A
8131 SC WIJHE

KvK 65372077
NL51 TRIO 0197 9363 50 tnv Flow-Ing

Partners

Aangesloten bij

5/5

Deel Flow in Home: